Titreşen Teller

19 Mayıs 2015 tarihinde tarafından eklendi.
  • Titreşen bir tel homojen ve tamamıyla esnek kabul edilen, içinde rezonans veya düzensizlikle enine titreşimler yayılan uzun bir cisimden oluşmuş mekanik titreşen bir sistemdir. Oluşan deformasyonlar tel boyunca C ışıkhızı ile yayılırlar. Bu hız telin cinsi ve fiziksel durumu (boy, gerilim) ile ilgilidir. Uçlar sabit kabul edilir; buda “ana frekans” adı verilen rezonans ve serbest titreşimlerin frekansını belirler. N=nc/21 formülünde Nana frekans, 1 telin boyun bir tam sayıdır. n=1 olduğu en düşük frekans için ana ses elde edilir. Frekansı ana sesin trekansının katlan olan seslere ana sesin armoniklerini verir, n düzeyinde bir titreşim için,tel eşit n titreşen bölüme ayrılır; bu bölümlerin her biri kendi ortamlarında bir maksimum geçici uzama gösterirler, “karın bölge” ve uçlarında da hareketsiz noktalar mevcuttur (“düğümler”) denge pozisyonu:

-ana titreşim (n=1)
– armonik 2 (n=2)
– armonik 3 (n=3)
(An uzaklığı dalga boyudur, T periyodu N frekansının tersidir ve bir dalga boyunu kat etmek için teli deforme eden itme için gerekli zamanı bildirir)

  • Titreşen bir tel tarafından üretilen ses bir ana ses ve bir dizi armonik içerir. Kısmi seslerin şiddet ve sayısı esas olarak telin titreşime uğratılma durumuna bağlıdır. Eğer tel tutturulmuşsa (Mesela bir gitarda olduğu gibi) ana sese göre armoniklerin gücü mecburi olarak karın noktası olan saldırma noktasına bağlıdır: Tel ortadan tutturulduğunda sadece ana ses ve tek sayılı armonikler elde edilir (n=1, n=3vs) tel uçlarına daha yakın bir yerden tutturulduğunda ise armoni bakımından daha zengin bir ses elde edilir. Tel vurulma ile çalındığında (piyanoda olduğu gibi); başka bir faktör daha söz konusu olur; bu da telin sertliğidir: Armonikler daha yüksek frekanslara ulaşabilip dönüşebilirler; bu durumda verilen ses,armonik olmayan yüksek frekanslara yükseltilmiş seslerin üst üste gelmesinden oluşur.
  • Bütün bu kavramlar duyulamayan frekanslar içinde geçerlidir. Bir köprü kablolarının ana frekanslarının incelenmesi asılı duran köprünün, muhtemel rezonanslar belirlenerek güvenliğini sağlamaya yarar.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
2014 KPSS Güncel Bilgiler