Nodül
- Bu yüz yılın sonunda, insanoğlu 1900‘lerde harcadığının 400 katı metal harcayacaktır. Bu rakam halen kullanılmakta olan maden ocaklarının tükenmekte olduğu bilinmediği sürece fazla bir şey ifade etmez.
- İnsanoğlu, gelecekte oluşabilecek bu yokluğa karşı çözüm bulmaya çalışmaktadır ve bu çözümü patates büyüklüğünde, kaya parçalan olan nodüllerde bulduğuna inanmaktadır.
- Nodul kelimesine “polimetalik” (çok metalli) sıfatı eklenir. Çünkü nodüller az oranlarda nikel, kobalt, gümüş, bakır vs. içeren manganez ve demir oksit karışımından oluşmuşlardır. Nodulun çekirdeği mercan parçası, sünger taşı veya köpek balığı dişinden oluşur.
- Nodüller bazı okyanusların 4000 metre veya daha derinliklerinde bulunurlar (Bütün denizlerde nodüller gizlendiği düşünülmektedir, ancak günümüzde araştırmalar Pasifik ve az miktarlarda Atlas okyanusunda sürdürülmektedir).
- Endüstriyel olacak gelişmiş bütün ülkeler mineral sıkıntısını en çok duyan ülkeler olduklarından bu denizaltı hazinesine büyük açlıkla sarılmışlardır. ABD, Fransa, Japonya, Sovyetler Birliği, Doğu Almanya okyanusların derinliklerinde bulunan bu nodülleri çıkarmaya uğraşarak, demir ile manganezi (kayanın aşağı yukarı %15’i) alümin, silis, nikel, kobalt, bakır, titanı kalsiyum, tuzlarından ayırmak için gerekli yeni metalürjiyi belirlerler.
- Bu arada temel problem teknik değil, diplomatiktir. Zengin ülkelerin hırsına, teknoloji yarışından tamamen ayrılmış fakir ülkeler eklendiğinde nodüllerin çıkarım işlemleri teknik olduğu kadar, politik bir gelişim de göstermektedir.
Şu Sayfamız Çok Beğenildi
KPSS Eğitim Bilimleri Deneme Sınavı – Çözümlü 1
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.