KPSS Eğitim Bilimleri Deneme Sınavı – Çözümlü 2
21)Fatih Projesi, eğitim ve öğretimde fırsat ve imkân eşitliğini sağlamak ve okullarımızdaki teknoloji olanaklarını artırarak bilişim teknolojileri araçlarının etkin katılım ilkesi kapsamında okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki tüm okullarda LCD panel, etkileşimli tahta ve internet ağ altyapısı aracılığıyla yapılacaktır.
Bu özelliklere sahip bir projeden yararlanılmasının temel gerekçesi olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?
A) Yaşam boyu öğrenme ilkelerinden yararlanmak
B) Öğrencilerin e-öğrenme yoluyla gelişimlerine katkı sağlamak
C) İnterneti olumlu öğrenme ortamı olarak kullanmak
D) Bilgideki hızlı değişimi etkili bir yolla takip etmek
E) Öğretmenlere hizmet içi eğitim sunmak
Çözüm:Eğitimde fırsatları artırma ve teknolojik iyileştirme hareketi olan Fatih Projesi, öğrenci merkezli öğretim programlarının bilişim teknolojilerinin etkin kullanımını hedefleyen bir uygulamadır. Bu kapsamda eğilim faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde yürümesi ve daha geniş alanlara yayılması için bilişim teknolojileri olanaklarının kullanılmasına imkân sağlanmalıdır. Dolayısıyla bu proje kapsamında öğrencilerin bilgideki hızlı değişime duyarsız kalmaları önlenecek, bilgiye istenen zaman ve mekânda ulaşılmasına imkân verilerek yaşam boyu öğrenme merkezleri oluşturulacak, onların elektronik öğrenme süreçlerinden yararla narak gelişim göstermeleri sağlanmış olacaktır. Bu projeden yararlanılmasının temel nedenleri arasında öğretmenlere hizmet içi eğilim sunmak yer almaz. Projenin amacına ulaşması için öğretmenlere hizmet içi eğitim sunulur. Bu amaç değil, araçtır.Cevap E
22)İnsanlar; okuduklarının %10’unu, duyduklarının 20’sini,gördüklerinin %30’unu, görüp duyduklarının %50’sini,söyleyip yazdıklarının %70’ini ve yapıp söylediklerinin %90’ını hatırlarlar.Buna göre aşağıdaki öğretim materyallerinden hangisinin kullanıldığı bir öğrenme sürecinde bilgilerin hatırlanma düzeyinin daha fazla olacağı söylenebilir?
A) Manyetik pano
B) Akıllı tahta
C) Etkileşimli video
D) Bilgisayar
E) Ders kitabı
Çözüm: Öncülde verilen bilgilerde, hangi duyu organıyla gerçekleştirilen öğrenmenin ne düzeyde kalıcı olduğundan bahsedilmekledir.Bu bilgiler dâhilinde seçeneklerde yer alan öğretim araçları incelendiğinde, bilgisayar olacağı söylenebilir. Bilgisayarlar öğrenme sürecinde görsel ve işitsel unsurların etkili bir şekilde kullanılmasına İmkân verirler.Öğrencilere çeşitli etkinlik ve uygulamalar sunarak onların sürece katılıp yaparak yaşayarak öğrenmeler gerçekleştirmelerine katkı sağlarlar. Dolayısıyla seçenekler arasında yer alan öğretim teknolojilerinden bilgisayarların öğrencilere yaparak yaşayarak öğrenmeler sunmasından dolayı diğer seçeneklerde yer alan öğretim teknolojilerinden daha kalıcı öğrenmeler sunacağı görülmektedir.
Cevap D
23) Aşağıdakilerden hangisi öğrenme – öğretme ortamlarında kullanılacak sunumlar hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri değildir?
A) Tüm slaytlarda aynı yazı karakteri kullanılmalıdır.
B) Aynı sayfada çok sayıda bilgiye yer verilerek anlatım desteklenmelidir.
C) Paragraflar bölünmeden aynı ekranda bitirilmelidir.
D) Bir slaytta beş ile sekiz satır arasında yazı olmalıdır.
E) Zemin rengi, okunaklığa katkı sağlayacak nitelikte olmalıdır.
Çözüm: Öğrenme ortamlarında kullanılan sunumların öğrenme sürecine etkili bir şekilde katkı sağlaması ve verimli bir öğrenme sürecine yönelik etkisinin olması için bu sunumların hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Sunumlar hazırlanırken:
- El yazısı yerine basılı metin kullanılmalıdır.
- Harflerin tümü büyük veya italik yazı karakterinde olmamalıdır..Vurgulanması islenen noktalar için italik, alt çizgi, farklı renk, yanıp sönme vb.dikkat çekici özelliklere yer verilmelidir.
- Tüm slaytlarda aynı yazı karakteri kullanılmalıdır.
- Paragraflar, ekranda kolaylıkla görülebilecek ve okunabilecek bir biçimde yer almış olmalıdır.
- Cümlelerin, anlamlı bir biçimde mümkün olduğunca kısa tutulmuş olmasına özen gösterilmelidir.
- Anlamı bozmaması için, kelimeler satır sonlarında bölünmemelidir.
- Paragraflar bölünmeden aynı ekranda bitirilmelidir.
- Bir slaytla beş ile sekiz satır arasında yazı olmalıdır.
- Aynı ekranda, çok sayıda dikkat çekici özelliklerin kullanılmasından kaçınılmalıdır.
- Zemin rengi, okunaklığa katkı sağlayacak nitelikle olmalıdır.
Bu bilgiler doğrultusunda seçenekler incelendiğinde B seçeneğinde yer atan uygulamanın, sunumların sahip olması gereken özelliklerden biri olduğu söylenemez. Cevap B
24) Öğrenci ilgilerine ve öğrenme düzeylerine göre içerikte değişikliklerin yapıldığı bir öğrenme sürecinde öğrencilerin biliş üstü düşünme becerileri, akademik başarı puanları ve öz yeterlik algılarının erişi puanına odaklanılmış ve öğrencilerde olumlu yönde değişmeler gözlenmiştir. Her bireye başarılı olma fırsatı yaratmak için problem çözme ve öz düzenleme gibi temel becerilerin değişime açık bir biçimde uygulanmasına olanak yaratılmıştır.Bunun için öğrencilerin eş zamanlı ve eş zamanlı olmayan öğretim aktivitelerine web tabanlı öğrenme ortamlarıyla bağlanmaları da sağlanmıştır.
Bu öğrenme süreci için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Farklılaştırılmış öğretim tasarımından yararianılmıştır.
B) Herkesin her şeyi öğrenebileceği dikkate alınarak çalışmalar planlanmıştır.
C) öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini geliştirmeye yöneliktir.
D) Öğrenme aktivitelerinin mekândan bağımsız hâle getirilmeye çalışılmıştır.
E) Öğrenci ihtiyaçları merkeze alınarak işlevsel bir öğretim uygulaması yürütülmeye çalışılmıştır.
Çözüm: Farklılaştırılmış öğretim; öğrencilerin ön bilgi , ilgi, öğrenme sitillerini gibi farklılıklarını kabul eden, bu özelliklere uygun tasarımlar geliştirerek her bireye başarılı olma fırsatı tanıyan ve geliştirmeyi amaçlayan bir öğrenme tasarımıdır. Bu bilgiler doğrultusunda öncülde verilen bilgiler incelendiğin de söz konusu uygulamada farklılaştırılmış öğretim yaklaşımına uygun olarak öğrencilerin farklılıklarının dikkate alındığı ve bu doğrultuda bir içerik oluşturulduğu görülmektedir. Oluşturulan içeriğin de uzaktan eğitim anlayışı doğrultusunda web tabanlı olarak öğrencilerle buluşturulduğu görülmektedir. Tüm bu bilgiler dâhilinde seçenekler analiz edildiğinde söz konusu öğrenme sürecinde herkesin her şeyi öğrenebileceği dikkate alınarak çalışmalar planlandığı söylenemez. Zira böyle bir uygulama öğrencilerin bireysel farklılıklarını temel alan farklılaştırılmış öğretim anlayışına da uygun olmayacaktır. Cevap B
25) Sınıfta oluşan disiplin sorunlarına karşı uygun tepkiler sunan ancak hedeflere dayalı istendik davranışlara pekiştireç sunmayan öğretmenlerin, daha sonraki süreçlerde sınıflarında kural dışı davranışların arttığını gözlemledikleri saptanmıştır.
Bu durumun aşağıdakilerden hangisiyle ilişkilendirilebileceği söylenemez?
A) Hangi davranışın istendik olduğunun öğrenciler tarafından bilinmemesi
B) Bazı öğrencilerin Öğretmenin kendileriyle ilgilenilmesini istemeleri
C) istenmeyene odaklan ildiği için bu davranışlara verilen tepkinin pekişmiş olması
D) Öğrencilerin istenilen davranışları sergileyebilecek yeterlikte olamamaları
E) Kural dışı davranışların öğrenciler arasında olumlu algılanması
Çözüm:Öğretmenlerin öğrenme – öğretme sürecinde etkili bir sınıf yönetimi sergileyebilmeleri için sınıf ortamında işlenmeyen davranışlara karşı gerekli tepkileri vermelerinin yanı sıra istenen yönde sergilenen davranışlara karşı da uygun pekiştireçler
sunmaları son derece önemlidir. Eğer sınıf ortamında sadece islenmeyen davranışlara yönelik tepkiler sunulur fakat istenen davranışlara yönelik bir uygulama yapılmazsa süreç içerisinde öğrenciler istenmeyen davranışların öğretmenin dikkatini çektiğini düşünecekler ve bu düşünce onların sergiledikleri istenmeyen davranışların pekişmesine neden olacaktır. Bu durum da öğrenciler arasında istenmeyen davranışların yapılmasına yönelik bir algının oluşmasına zemin hazırlayacaktır. Diğer yandan öğrenci gerekli pekiştireci alamadığı için hangi davranışının islenen yönde bir davranış olduğunun ayırdına varamayacaktır. Tüm bu bilgiler ışığında seçenekleri incelediğimizde A, B, C ve E seçeneklerin de yer alan ifadelerin bu durumda ortaya çıkabileceği söylenebilir. Fakat verilen bilgiler doğrultusunda öğrencilerin istenilen davranışları sergileyebilecek yeterlikte olamamaları gibi bir yorum yapılamaz. Cevap D
26)Öğrencilerin öğrenme özellikleri farklı olduğu için hızlı öğrenenlerin yanı sıra yavaş öğrenenler de vardır. Sınıfta öğrenme hızları yüksek ve düşük olan öğrenciler disiplin sorunları çıkarabilir.
Buna göre öğretmenlerin aşağıdakilerden özellikle hangisini dikkate alıp bu sınırlılığı gidererek sınıf yönetimini etkili kılacakları söylenebilir?
A) Farklı öğretim yöntem ve tekniğinden yararlanma
B) Öğretim etkinliklerini grupla öğretime dayalı kılma
C) Öğrencilerin anlık tutumlarına göre planlamayı değiştirme
D) Çabuk öğrenenleri öğrenme sürecinden soyutlama
E) Tüm öğrencilere uygun belli bir uygulamadan yararlanma
Çözüm:Sınıflar, farklı özellikteki öğrencilerin bir araya gelmesiyle oluşan heterojen topluluklardır. Bu farklılık neticesinde öğrenme süreçlerinde öğrenciler istenilen öğrenme ürünlerine aynı hız ve zamanda ulaşamayacaklardır. Bundan dolayı sınıfın genelinden hızlıya da yavaş öğrenen öğrenciler gruptan kopacaklar ve bu kopma sonucunda ders dışı uygulamalarla ilgilenecek ve islenmeyen davranışlar sergileyebileceklerdir. Öğretmenlerin bu tarz durumlarla karşılaşmamaları için öğrenme sürecinde olabildiğince farklı yöntem ve tekniklerden yararlanarak sınıfın geneline uygun bir öğrenme ortamı oluşturmaları gerekmektedir. Bu şekilde gruptan hızlı ve yavaş öğrenen öğrencilere uygun öğrenme yaşantılar sunulacak,onların öğrenme sürecinden kopmalar engellenerek bu durumun neden olacağı olası istenmeyen davranışların önüne geçilecek ve sınıf yönetimini etkili kılma adına olumlu bir etki sağlanmış olacaktır. Cevap A
27)
I. Sınıfında problemle karşılaşan bir öğretmenin çözüm için öncelikle yapması gereken, problemin nedenini teşhis etmektir.
II.Sınıf yönetiminin temel işlevi iyi çalışma alışkanlığına sahip öğrencilerin haksızlığa uğramasını engellemektir.
III. Öğretmenler sınıf yönetimi liderliğini tutumları ve davranışları arasındaki tutarlılıkla yerine getirmelidirler.
IV. Öğretmenlerin sınıfta uyulması gereken kuralların belirlenmesi sürecinde öncelikle öğrenci önerilerini dikkate almaları gerekir.
V. Öğretmen ve öğrenci arasındaki ortak yaşantılarını genişletmede öğrencilere öğüt vermenin önemli bir katkısı vardır.
VI. Amaçlara dönük kararlar dizisinin hazırlanması sırasında hangi davranışa hangi cezanın verileceği saptanmalıdır.
Sınıf yönetimini etkili kılmak isteyen bir Öğretmenin yukarıda sıralananlardan hangilerini göz önünde bulundurarak bu amacına ulaşabileceği söylenebilir?
A)I,II,III B) I, III ve IV C) II. IV ve V D) II. V ve VI E) III. V ve VI
Çözüm:Öğretmenlerin öğrenme süreçlerinde etkili bir sınıf yönetimi sergilemek için göz önünde bulundurmaları gereken bazı noktalar vardır, öğretmenler, öncelikli olarak öğrenme sürecinin başında öğrenci Özelliklerini ve sınıfın fiziki yapısını iyi analiz etmelidirler. Sınıfın farklı özelliklerdeki bireylerin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir bütün olduğunu ve bu bütünün düzen içinde bir arada bulunabilmesi için belirli kuralların oluşturulması gerektiğinin farkında olmalıdırlar. Bu kuralların oluşturulmasında da öğrencilerin bu kuralları içselleştirmeleri için onlara da söz hakkı vererek demokratik bir kural belirleme süreci oluşturmalıdırlar. Öğrenme sürecinde kendileri de bu kurallara uyum sağlamalı, söz ve davranışları arasında tutarlılık göstermelidirler. Öğrenme sürecinde bir problemle karşılaştıklarında ilk iş olarak problemi tanımlamalıdırlar. Bu bilgiler doğrultusunda öncülde verilen maddeler incelendiğinde I, III veIV. maddelerde yer alan ifadelerin doğru olduğu söylenebilir. II, V ve VI. maddelerde
yer alan ifadelerin ise etkili sınıf yönetimi sağlamaya yönelik uygulamalar olduğu söylenemez. Cevap B
28) Öğrencilerinin gruba ait olma duygusunu geliştirmek isteyen Kâtibe Öğretmen, sınıfında canlı bir öğrenme ortamı oluşturmakta ve ortamın gerildiği anlarda espriler yaparak ortamı yumuşatmaktadır. Kuralların yaşanarak içselleştirilmesi için hedefe dayalı etkinlikleri, sınıfça belirlenen ilkeler doğrultusunda şekillendirmekte ve sınıfa sonradan gelen ve oryantasyona ihtiyaç duyan öğrencilerin diğer öğrencilerle etkileşim kurmasına imkân yaratmaya çabalamaktadır. Öğrencilerinin anlık hatalarını sözsüz iletilerle geçiştirerek istendik davranışların oluşmasına ortam yaratmaktadır. Bu sayede sınıfta hoşgörülü, demokratik ve uyumlu davranışların hüküm sürdüğü bir öğrenme iklimi oluşturmaktadır.
Kâtibe Öğretmen’in sınıf yönetimine ilişkin yürüttüğü işlemlerle ilgili olarak aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılamaz?
A) Etkileşimi artırmak için buzkıran tekniğinden yararlanmıştır.
B) Bazı istenmeyen davranışları görmezden gelmiştir.
C) İstendik davranışların yaygınlaşması için çaba harcamıştır.
D) Değer Öğretiminin sağlanmasına önem vermiştir,
E) İstenmeyen davranış sergileyenleri doğrudan uyarmıştır.
Çözüm:Buzkıran, ılımlı ve demokratik bir öğrenme ortamı oluşturulmak istenen durumlarda ya da sınıfa çeşitli nedenlerle yeni katılan öğrencilerin gruba ait olma duygusunu yaşamalarının amaçlandığında yararlanılan bir tekniktir. Bu teknik oluşturulan iletişim düzeninde merkezde yer alan kişinin kendini tanıtması ya da seçilen bir konuyla ilgili ılımlı görüşler bildirmesi şeklinde uygulanabilir. Öğrencilere duyuşsal özelliklerin kazandırılmasında etkili bir uygulamadır Söz konusu süreçte öğretmen de bu teknikten yararlanarak sınıfla olumlu bir öğrenme iklimi oluşturmuştur. Süreçte gerçekleştirdiği uygulamalarla öğrencilerin istendik davranışlarına gerekli tepkileri vermiş, istenmeyen davranışlara karşı ise sözsüz uyarıcı lan kullanarak görmezden gelmiştir. Bu şekilde istenmeyen davranışları azaltmaya, islenen davranışları ise artırmaya çalışmıştır. Öncülde verilen bilgiler incelenmeye devam edildiğinde öğretmenin bu tekniklen yararlanarak öğrencilere istendik duyuşsal özellikler kazandırmaya çalıştığı görülmektedir. Ancak verilen bilgiler doğrultusunda öğretmenin istenmeyen davranış sergileyen öğrencilere karşı sözel yani doğrudan uyanlarda bulunduğu bilgisine ulaşılamaz. Cevap E
29) Cem Bey, ölçme ve değerlendirme dersinde öğrencilerini sözlü sınav yapmıştır. Bu sınavda sorduğu sorular ve Öğrencilerin verdikleri cevaplar aşağıdaki gibidir.
Yapılan konuşmalardaki ölçme düzeyleri göz önünde bulundurulduğunda öğrencilerin vermiş olduğu numaralandırılmış cevaplardan hangisi ya da hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III
Çözüm:Nesnelerin ya da gözlenen değişkenlerin ölçülen özellik bakımından birbirlerine benzeyip benzememelerine göre gruplara ayrıldığı ölçeklere “sınıflama ölçekleri” denir.Yani sınıflama ölçeklerinde yapılan işlem belli bir özellik yönünden benzeyenlerin aynı gruba dâhil edilmesidir. Bu ölçeklerde, kolaylık sağlanması açısından belli bir grubu belirtmek için, o gruba bir sayı veya sembol verilebilir. Eğer sayı veriliyorsa bu sayıların miktar belirtmedikleri, sadece grubu açıkladıkları, matematiksel bir değerlerinin olmadığı söylenebilir. Ölçülen özelliğe sahip oluş düzeyleri bakımından,nesnelerin ya da kişilerin büyüklük sıra sına konulduğu ölçek türlerine “sıralama ölçekleri” denir. Bu ölçekte nesnelere verilen sayılar, nesnelerin belli bir özelliğe birbirlerine göre daha az ya da daha fazla sahip olduğunu gösterir fakat sadece sıraları gösteren sayılar oldukları için özellikler arasındaki farkın miktarını sayısal olarak yansıtmaz, özellikleri, gerçekte yokluğu hiçliği olmamayı ifade etmeyen bir sıfır
noktasına göre eşit birimler hâlinde bölmelenmiş ölçekler “eşit aralıklı ölçek” olarak tanımlanır. Bu ölçek türünde gerçek bir sıfır noktası bulunmadığından oranlama işlemi yapmak anlamsızdır. Bu bilgiler ışığında öğrencilerin verdikleri cevaplar incelendiğinde I ve II. cevapların doğru. III. cevabın yanlış olduğu söylenebilir. Cevap C
10. – 11. sorulan aşağıdaki bilgilere göre cevaplayınız.
Aşağıda, alt ve üst grupta toplam 200 kişinin bulunduğu bir sınıfa uygulanan matematik testinin 11. maddesine
ait seçenek dağılımları grafik şeklinde verilmiştir.
30.
Çözüm:
Cevap D
31) Bulunan güçlük ve ayırt edicilik indekslerine göre I. Testin yapı geçerliğine olumlu katkı sağlamaktadır. II. Oldukça kolay bir maddedir. III. Alt düzey bir beceri ölçmektedir.
Yargılarından hangisi ya da hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnızı B) Yalnız II C) I ve II D ) Iv e III E) II ve III
Çözüm:Bilinen güçlük (0,30) ve ayırt edicilik (0,50)indekslerine bakıldığında maddenin zor ve ayırt ediciliğinin çok iyi olduğu yorumu yapılabilir. Ayırt edicilik indeksleri 0,40 ve üzerindeki maddelerin ayırt edicilikleri çok iyidir. Bilen ve bilmeyen öğrencileri çok iyi ayırt etmiştir. Ayırt edicilik de testin yapı geçerliği ile ilişkilendirildiğinden bu maddenin, testin yapı geçerliğine olumlu katkı sağladığı söylenebilir. 0,30 güçlük indeksine sahip bir maddenin zor bir madde olduğu söylenebilir. Maddenin ayırt edicilik ve güçlük indeksleri kullanılarak ne düzeyde bir beceri ölçtüğü yorumu yapılamaz. Bu yorumun yapılabilmesi için maddenin ölçmeye çalıştığı kazanım ve bu kazanımın bilişsel alanın hangi basamağına karşılık geldiği bilinmelidir. Bu bilgilere göre 1. yargıya ulaşılabilirken II ve III. yargıya ulaşılamaz. Cevap A
32) Ahmet Bey, öğrencilerine uygulamalı olarak toplama işlemini öğretmenin, onların toplama yapabilme becerilerine olan etkisini gözlemlemek istemiştir. Öncelikle öğrencilerine sayı saymayı öğretnniştir. Daha sonra toplama işlemini öğretmek istemiştir. Bu amaçla sınıfını rastgele iki gruba ayırmıştır. 1. gruba toplama işlemini anlatmak için bazı uygulamaiar yapmıştır. Onlara kitaplıktaki kitapları, sınıftaki öğrencileri, otoparktaki arabaları saydırmıştır. 2. gruba ise toplama işleminin özellik lerini düz anlatım yoluyla vermiştir. Konunun bitiminde ise toplama işlemiyle ilgili yaptığı sınavda, uygulamalı olarak ders işlediği 1. grubun toplama yapabilme becerilerinin, 2. gruptaki öğrencilerin toplama yapabilme becerilerine göre daha fazla arttığını gözlemlemiştir.
Buna göre yapılan araştırmanın bağımlı değişkeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Düz anlatımla ders işlenmesi
B) Öğrencilerin toplama yapabilme becerileri
C) Uygulamalı olarak ders işlenmesi
D) 1 ve 2. gruptaki öğrenciler
E) Öğrencilerin sayı sayma becerileri
Çözüm:Yapılan bir araştırmada etkisi ya da etkili olup olmadığı incelenen değişkene bağımsız değişken, bağımsız değişkene bağlı alarak değişip değişmediği incelenen sonuç değişkenine ise bağımlı değişken adı verilir. Soru öncülü incelenecek olursa yapılan araştırmada-uygulamalı olarak toplama işlemi öğretiminin, öğrencilerin toplama yapabilme becerileri üzerinde etkisi olup olmadığının incelendiği görülür. Bu amaçla bir deney grubu, bir de kontrol grubu oluşturulmuştur. Deney grubuna, öğrencilerin daha aktif olabilecekleri ve bilimsel süreç becerilerini geliştirebilecekleri nitelikle uygulamalı bir eğitim ortamı; kontrol grubuna ise tamamen klasik yollarla öğrencilerin pasif alıcı rolünde olduğu bir eğitim ortamı sunulmuştur. Derste kullanılan yöntem ya
da tekniğin öğrencilerin toplama yapabilme becerileri üzerinde etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Bu durumda derste kullanılan yöntem ya da teknik bağımsız değişkendir. Öğrencilerin toplama yapabilme becerileri, bağımsız değişkenden etkilenip etkilenmediği incelendiğinden bu da bağımlı değişkendir. Cevap B
33)Türkiye süper ligine her yıl bir alt ligden (1. ligden) en başarılı olan ilk 3 takım yükselmektedir. 2013-2014 sezonunda 1. ligden süper lige yükselen bu 3 takım da süper ligde yeterli başarıyı gösterememiş ve 1. lige düşmüştür.
Verilen bilgi, bir testte bulunması gereken özellikle ilişkilendirilirse, 2013-2014 sezonunda 1, İlgin aşağıdaki özelliklerinden hangisinin düşük olduğu söylenebilir?
A) Kapsam geçerliği B) Kullanışlılık C) Yapı geçerliği D) Yordama geçerliği E) Uygunluk geçerliği
Çözüm: Yordama, bilinenlerden yola çıkarak bilimsel yönlemlerle bilinmeyenleri tahmin etmektir. Yordama geçerliği, eğer bireylerin test puanı, bireylerin ilerdeki bir performansını yordamak yani ilerde ne olacağına karar vermek amacıyla kullanılacaksa ya da ölçüt puanlan ilerdeki bir zamanda elde edilmek zorundaysa testin yordama geçerliğine bakılır. 1. ligde başarılı olan 3 takım da süper lige yükselmiştir. Yükselen bu 3 takımın da süper ligde yüksek başarı göstermesi beklenen bir durumdur ancak bu takımlar yüksek başan gösterememiş ve 1. lige düşmüşlerdir. Buradan, 1. ligin, üst lige yükselen 3 takımın gelecekteki başarılarını tahmin edemediği sonucu çıkarılabilir. Eğer gelecekteki başarılar tahmin edilememişse bu durumda da 2013-2014 sezonunda 1. ligin yordama geçerliğinin düşük olduğu söylenebilir.Cevap D
34) Aşağıdaki tabloda, bir sınıfa uygulanan beş testten alınan puanlar arasındaki korelasyon katsayıları verilmiştir.
Tabloya göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Öğrencilerin en başarısız oldukları testler tarih ve fiziktir.
B) En düşük İlişki fizik ve Türkçe testleri arasındadır
C) Kimya ve Türkçe testleri çok farklı özellikleri ölçmektedir.
D) Öğrencilerin tarih puanları arttıkça kimya puanları da artmaktadır.
E) En yüksek ilişki tarih ve Türkçe testleri arasındadır.
Çözüm: Korelasyon değerlerinden, değişkenler arasında var olduğu görülen ilişkinin yönü ve miktarı hakkında yorum yapılabilir. Neden – sonuç ilişkisi, en başarılı – en başarısız olunan dersler, en ayırt edici test, hangi testten kaç puan alındığı hakkında korelasyon değerlerine bakılarak yorum yapılamaz. Buna göre seçenekler incelenecek olursa A seçeneğinde verilen ifade söylenemez. Bu seçenekte hangi testte öğrencilerin daha başarısız olduklarından bahsedilmiştir. Tabloya bakıldığında en düşük ilişki (0,10) matematik ve tarih testleri arasındadır. En yüksek ilişki ise (0,90) matematik ve kimya testleri arasındadır.Korelasyon katsayısının negatif olması ilişkinin düşük olduğunu değil, yalnızca ters yönde olduğunu gösterir. Korelasyon katsayısı 0,0’a yaklaştıkça ilişki azalır, +1,0’a ve -1 ,0 ‘a yaklaştıkça ilişki artar. Buna göre B ve E seçeneklerinde verilen ifadeler de söylenemez. D seçeneğinde verilen ifadenin söylenebilmesi için tarih ve kimya testleri arasında pozitif yönlü yüksek bir korelasyon bulunmalıdır. Yani değişkenlerden biri artarken diğeri de artmalıdır. Fakat her iki ders arasındaki korelasyon katsayısına bakıldığında -0 ,80 olduğu görülür. Bu da ters yünlü yüksek bir ilişkidir. Yani tarih testi puanlan artarken kimya puanlan düşüş gösterecektir. Kimya ve Türkçe testleri arasında negatif yüksek bir korelasyon vardır (-0,70). Bu korelasyon katsayısı bir değişken artarken diğerinin azaldığı anlamına gelmektedir. Buradan kimya ve Türkçe testleri birbirlerinden çok farklı özellikler ölçmektedir yorumu yapılabilir. Cevap C
35) Buse Öğretmen, matematik dersinde öğrencilerin dönem sonu başarılarını belirlemek için onlara yazılı sınav uygulamak istemektedir. Bu amaçla dersinde işlediği konuları içeren kazanımları aşağıdaki tablodaki gibi belirlemiştir.
Buna göre Buse Öğretmen, belirlediği kazanımlardan hangilerini yazılı sınavla yoklamaya çalışırsa en uygun olur?
A) I ve IV B) I ve VI C) I, II ve III D) II, III ve VI E) I. II, III ve V
Çözüm:Yazılı yoklamalar soruların öğrencilere yazılı olarak verildiği, öğrencilerin de soruları düşünüp yazarak cevapladıktan sınavlardır. Yazılı yoklamalarla öğrencilerin üst düzey bilişsel becerileri ölçülebilir. Bloom’un bilişsel alan sınıflamasına göre üst düzey beceriler analiz, sentez ve değerlendirmedir. Buse Öğretmen’in, uygulayacağı yazılı sınavda üst düzey becerileri ölçmesi uygun olacaktır. 1. kazanımın değerlendirme, II ve III. kazanımlann uygulama, IV. kazanımın bilgi, V. kazanım kavrama ve VI. kazanımın analiz basamağında olduğu söylenebilir. Buna göre verilen kazanımlar incelendiğinde I ve VI. kazanımlann üst düzey becerileri ölçtüğü, II, III, IV ve V. kazanımlann da alt düzey becerileri ölçtüğü söylenebilir. Tablodaki kazanımlara göre Buse Öğretmen’in l ve VI, kazanımları yazılı sınavla yoklaması en uygun olacaktır. Cevap B
*16 ve 17 soruları aşağıdaki tabloya göre cevaplayınız.
Aşağıdaki tabloda, bir sınıfa uygulanan beş tesle ait aritmetik ortalama ve Burhan adlı bir öğrencinin bu testlerden aldığı puanlar verilmiştir.
36) Tabloya göre Burhan’ın en başarılı ve en başarısız olduğu testler aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir?
Çözüm:Öğrencinin en başarılı ve en başarısız olduğu testin bulunabilmesi için, her bir testten aldığı z puanı hesaplanmalıdır,z puanı
Bulunan z puanlarına göre z puanının en yüksek olduğu (+3) kimya testinde öğrencinin en başarılı olduğu, z puanının en düşük olduğu (-2) tarih testinde öğrencinin en başarısız olduğu söylenebilir. Cevap C
37)Tabloya göre öğrencilerin aldıkları puanlar arasındaki farklılaşmanın en fazla ve en az olduğu testler aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir?
Çözüm:Öğrenciler arasındaki farklılaşmanın en fazla ya da en az olduğu testin bulunabilmesi için bağıl değişkenlik katsayıları hesaplanmalıdır. Bağıl değişkenlik katsayısı (V)
S: Standart sapma
X : Aritmetik ortalama
formülü kullanılarak hesaplanır. Buna göre her bir testin bağıl değişkenlik katsayısı hesaplanacak olursa
olarak bulunur. Bulunan bağıl değişkenlik katsayılarına göre bağıl değişkenlik katsayısının en yüksek olduğu (20) kimya testinde öğrenciler arasındaki farklılaşmanın en fazla, bağıl değişkenlik katsayısının en düşük olduğu (5) tarih testinde öğrenciler arasındaki farklılaşmanın en az olduğu söylenebilir. Cevap A
38) Bir testte bulunan soru sayısı konu kapsamına uygun bir biçimde artırıldığında o testle ilgili
I. Testin birim değeri küçültülerek güvenirliği artırılmıştır.
II. Ölçme sonuçlarının içerik geçerliğinin artmasına katkı sağlanmıştır.
III. Ölçme sonuçlan daha kararlı hâle getirilmiştir,
IV. Testin, ölçülmesi istenen davranışları yeterince temsil edebilmesi sağlanmıştır.
Yargılarından hangilerine kesinlikle ulaşılabilir?
A)I ve III B) III ve IV C) I, II ve IV D) II, III ve IV E) I, II, III ve IV
Çözüm :Bir testte bulunan soru sayısının artırılması duyarlılığı artırır. Yani, testin birim değeri küçültülmüş, daha hassas ölçümler yapabilmesi sağlanmıştır. Bu da güvenirliğin artmasını sağlar. Hazırlanan testteki soru sayısı, testin kapsamına uygun bir biçimde artırılıyorsa yani testin kapsam geçerliği (içerik) geçerliğini, dolayısıyla geçerliği artırır. Testin kapsam (içerik) geçerliğinin yüksek olması, ölçülmesi hedeflenen davranışların yeterince temsil edilebildiği anlamına gelir. Bu bilgiler ışığında I, II ve IV. yargılara kesinlikle ulaşılabilir. Test sonuçlarının kararlılığının belirlenmesi için güvenirlik belirleme yöntemlerinden test-tekrar test ve paralel testler yöntemi kullanılmalıdır. Soruda güvenirlik belirlemeyle ilgili bir uygulama bulunmadığından İli. yargıya ulaşılamaz. Cevap C
39)Orhan Bey dersinde yeni bir konuya başladıktan belli bir süre sonra, öğrencilerine aralıklarla izleme testi uygulamıştır. Uyguladığı bu testlerin sonuçlarıyla da öğrencilerde bulunan kavram yanılgıları, kullandığı yöntem ve tekniklerin etkililiği ile ilgili geri bildirimler almıştır.
Uygulamaları sonucunda Orhan Bey’in aşağıdakilerden hangisini yapması beklenmez?
A) Öğrencilerin gelişimlerini takip etmesi
B) Öğrencilerin Öğrenme güçlüklerini belirlemesi
C) Kullandığı yöntem ve teknikleri gözden geçirmesi
D) Öğrencilerin kavram yanılgılarını giderici etkinlikler yapması
E) Öğrencilerin başarı sıralamalarına göre onlara not vermesi
Çözüm: Orhan Bey’in yaptığı bu uygulamalar biçimlendirici değerlendirme kapsamında ele alınabilir. Biçimlendirici değerlendirmenin,öğrencilerin gelişimlerini talep etmek, onların varsa kavram yanılgılarını, öğrenme güçlüklerini belirlemek ve bunları giderici etkinlikler yapmak, kullanılan öğretim yönteminin etkinliğini saptamak gibi amaçlan vardır. Dolayısıyla Orhan Bey’in A, B, C ve D seçeneklerinde verilenleri yapması beklenebilir. Ancak E seçeneğinde verilen yalnızca biçimlendirici değerlendirmede değil, eğitimde yapılan bütün etkinliklerde öğrencileri başarılarına göre sıralayıp onlara başarı sıralamalarına göre not vermek yanlış olur. Biçimlendirici değerlendirmenin temel mantığında öğrencileri başarılanna göre sıralamak veya başanlı öğrencilerle daha Fazla ilgilenmek yoktur. Zaten biçimlendirici değerlendirmelerde öğrencilere not vermek amaçlanmaz. Cevap E
40) 10 yaşındaki Osman’ın boyu, genetik bir hastalıktan dolayı yaşıtlarına göre oldukça kısadır. Fiziki görünümü
yüzünden arkadaşları sık sık onunla dalga geçmektedir. Bu duruma çok üzülen Osman, arkadaşları ile yeterince iletişim kuramamakta ve gün geçtikçe içine kapanık bir insan olmaktadır.
Osman’m bu durumu aşağıdaki gelişim ilkelerinden hangisi ile en iyi açıklanır?
A) Gelişimde bireysel farklılıklar vardır.
B) Gelişim yordanabilir bir sıra izler.
C) Gelişim bir bütündür.
D) Gelişim nöbetleşe devam eder.
E) Gelişimde kritik dönemler vardır.
Çözüm: Gelişim her ne kadar farklı alanlarda ele alınsa da bu alanlar birbirinden; bağımsız değildir. Tüm gelişim alanları birbiriyle: bağlantılıdır. Bu durum “Gelişim bir bütündür.” ilkesiyle açıklanır.: Osman’ın fiziksel ;gelişimindeki olumsuzluk sosyal gelişimini: de olumsuz etkilemiş ve İçine kapanık bir birey olmasına sebep olmuştur. Dolayısıyla farklı gelişim alanları birbirini etkiliyorsa bu durum “Gelişim bir bütündür.” ilkesiyle açıklanır. Cevap C
Devamı >>>> 41 – 60 Arası
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.