Karşılıklı Tepki (İnteraksiyon)
- Biri ile konuştuğumuzda, ona özel bir konu hakkındaki fikrimizi söyleyebiliriz. Ancak kendisiyle konuştuğumuz kişi de. kendi fikrini belirttiğinde,bizde bu iki fikir arasındaki karşılıklı tepkinin sentezini gerçekleştiririz. Karşılıklı tepki (interaksiyon) iki cisim veya iki kişinin birbirine hükmettiğinin ters etkisidir.
- Fizikte sıkça görülmesinin sebebi, bir çok itme ve çekme fenomenlerinin iki nitelik arasında oluşmasıdır. Güneş, dünyayı çekerken dünya da güneşi çeker. Bunların karşılıklı tepkisinden, çifte çekimlerinden; yerküre yörüngesinin dengesi oluşur. Aynı yüklü iki tanecik birbirini iter ve eğer. her ikisi de belirli bir hızla fırlatıldıklarında hiperbolik bir yörünge takip ederek birleşirler. Bu da karşılıklı tepkinin bir sonucudur.
- Bu kelime aralarında zıtlık olmayan iki cismin birbiri üzerindeki etkilerini belirtmede de kullanılır. Kabarcık odalarında, kararsız tanecikler oluşturacak şekilde mermi ve yörünge karşılıklı tepkiye girişir. Bu durumda karşılıklı tepki yerine, etkiden veya vuruşmadan söz etmek daha doğrudur.
- Bu yanlış kullanım çok fazla önemli değildir. Zıtlık prensibinin önemli olduğu fiziksel durumlarda, karşılıklı tepkinin gerçek anlamının belirtilmesi gerekir.
Şu Sayfamız Çok Beğenildi
KPSS Eğitim Bilimleri Deneme Sınavı – Çözümlü 2
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.