Karbondioksit

6 Mart 2015 tarihinde tarafından eklendi.
  • Karbonun, oksijen veya hava içerisinde 500°C’de yakılmasından veya hayvanların solunumuyla ve bazı mayalanma olayları sonucunda karbondioksit gazı oluşur. Yükseklerdeki kirlenmemiş havada %0,1 oranında karbondioksit bulunur. Bitkilerin hayatı için de karbondioksit gereklidir. (Klorofılli bitkiler C02 harcarlar) Şehir ve fabrika yakınlarındaki kirli havada zehirli karbonmonoksit eşliğinde çok miktarda karbondioksit bulunur.
  • Karbondioksiti saf elde edebilmek için, tebeşire asitle muamele etmek yeterlidir. Renksiz, kokusuz ve havanın bir buçuk katı ağırlığında bir gaz elde edilir. Bilimsel adı karbonik anhidrittir. Ilımlı temperatürlerde bütün yanan cisimleri söndürür. (mum, tahta, duvar kağıdı vs.).
  • Tekrar soğutulduğunda ve sıkıştınldığın da karbondioksit gazı beyaz bir katı haline dönüşür. Buna karbon karı veya “karboglas” adı verilir. Normal basınç altında, bu madde likit hâle dönüşmeksizin gaz haline geçer; bu olay bir katının süblimasyonudur. Karboglas bir maddenin ambalajını ıslatmadan temperatürünü , -80°C‘de tutmaya yarar. Ayrıca yangın söndürme aletlerinde, yangın odaklarına karbondioksit gazı püskürtülerek kullanılır.Karbondioksit
  • Karbondioksit gazı normal basınç altında suda yeterince çözünür. (15°C’deki 1 litre suda yaklaşık 1 litre gaz). Basınç altında daha çok çözünür. Bu özelliğinden basınç altında doldurulan gazoz tipi içeceklerde yararlanılır. Kapak açıldığında, karbondioksit gazının fazlası dışarıya çıkacaktır. Aynı olay, yer altının derinliklerinde; çok miktarda karbondioksit gazı çözünmüş olarak bulunan tabii sularda da gözlenir.
  • Karbondioksit gazının çözeltisi zayıf asidiktir. Tuzları “karbonatlar” olarak adlandırılır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.