Gazlar ve Özellikleri
GAZLAR
Gazların belirli bir hacimleri ve şekilleri yoktur. Gazlarda tanecikler arası boşluk çok fazla olduğundan bulundukları kabı tamamen doldurup kabın şeklini alırlar. Gaz molekülleri arasındaki çekim kuvveti çok küçüktür. Bundan dolayı gazları rahatlıkla sıkıştırıp hacimlerini küçültebiliriz. Gaz molekülleri sürekli hareket hâlinde olup bulundukları kabın çeperlerine çarparak kuvvet uygularlar. Sıcaklık arttığında moleküllerin hızı da artar.
Bütün gazların hacmi ve kütlesi vardır ama belirli değildir. Basınç ve sıcaklığa bağlı olarak gazların hacimleri değişebilir. Oksijen, karbondioksit, azot ve su buharı başlıca gazlardandır.
Gazların Genel Özellikleri
- Molekülleri daima hareket hâlindedir.
- Bulundukları kabı tamamen doldururlar.
- Sonsuz yayılma özelliğine sahiptirler.
- Belirli bir hacimleri ve şekilleri yoktur.
Bir maddenin hem katı hem sıvı hem de gaz hâli bulunabilir. Buz, su ve su buharı aynı maddelerdir. Yalnızca sıcaklıkla maddenin hâli değişmiştir. Buz maddenin katı hali, su sıvı hali, su buharı ise gaz hâlidir. Madde hâl değiştirdiğinde kütlesi sabit kalırken hacmi, özkütlesi ve şekli değişir.
Maddeleri oluşturan atom ve moleküller arası uzaklık en az katı, sonra sıvı ve daha sonra gaz molekülleri arasında bulunur. Gaz molekülleri arasındaki uzaklık çok büyüktür.
Atmosfer, bazı gök cisimlerinin etrafını saran gaz tabakasına verilen addır. Bu gaz tabakası, gök cisimlerinin çekim kuvveti sebebiyle uzaya yayılmaz.
Dünya atmosferi hava olarak adlandırılır . Dünya yüzeyinden başlar, yaklaşık 32.000 km yüksekliğe kadar çıkar. Havanın yoğunluğu, ilk 100 km’de daha fazladır . Yükseğe çıkıldıkça havanın yoğunluğu azalır.
Atmosferde canlıların yaşaması için gerekli olan oksijen, karbondioksit ve azot gibi gazlar vardır. Atmosferde bulunan gazlar ve yaklaşık yüzdelik oranları şu şekildedir:
Ayrıca çok az da olsa ksenon, hidrojen, metan ve azotdioksit gibi gazlar da mevcuttur.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.