Doğru
- Doğru sık sık kullandığımız bir kelimedir. Yaşamamızın bir parçasıdır. Günlük hayatımızda her yerde kendini göstermez mi? Dünyamızı “doğru” ile kurmuşuzdur. Ancak kökende,elle tutulabilir bir nesne olarak sözettiğimiz bu doğru gerçekte nedir? Kalemle çizilen bir çizgi mi? Euclide’den beri birçok üstün matematikçinin belirtmiş olduğu gibi, doğru noktalar dizisi olarak kabul edilmiştir. Ancak noktanın boyutunun olmadığını, bir kesişim ile oluştuğunu, iki eğrinin ortak noktasından kaynaklandığını da söylemek mümkündür.
- O halde “doğru” bilimsel midir, hayal ürünü müdür? İhtilaf buradan kaynaklanmaz; gerçekte konuşmanın,sözlerin simgelenmesi gerekir. Hayalî doğru; geometrik doğruya dönüşür. Birçok kural ve prensibi bir arada toplayarak geometrik doğru elde edilir; işte bir kaç örnek;
- İki noktadan ancak bir tek doğru geçer. İki nokta arasındaki en kısa mesafe: Bu iki noktadan geçen doğru parçasıdır.
- Bir doğrunun gerçekleşmesi ve uzaya yerleştirilebilmesi için iki nokta gerekli ve yeterlidir. Bir doğru denklemi, birinci dereceden bir eşitlikle ifade edilir : Y=ax+b
- Doğru bir vektörle de ifade edilebilir; Doğru dayanak teşkil edecektir. Vektör; doğru üzerinde yönlü bir doğru parçasıdır, hareketli veya sabit olabilir.
- Doğrunun tüm bu özellikleri ile geometri kavramı geliştirilmiştir. Bu özellikler yardımı ile, önce akılcı olarak bir düzlem içinde biçimler; daha sonra da uzay geometrisiyle hacimler incelenir.
Şu Sayfamız Çok Beğenildi
Şifrelerle KPSS Eğitim Bilimleri
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.