Öznellik – Nesnellik Üzerine Gruptaki Tartışmamda Yazdığımı Buraya da Kopyalayım

31 Ocak 2017 tarihinde tarafından eklendi.

Kanıtlanabilir olan her şey nesnel, kanıtlanamayanlar ise özneldir, görüşüne karşı çıkışım.

Öncelikle bilimsel dediğimiz şey de Pozitivizmin (felsefi bir görüş) bir ürünüdür ve bilim, felsefi bir görüşe dayanır mutlak değildir, yanlışlanabilirlik üzerine kuruludur. Mesele bilimse bilimden gidelim o halde .

Bir şey aynı anda 2 yerde olabilir mi? 1900’lü yıllara kadar tabiki hayır derdik, lakin Kuantum fiziği bize bir şeyin aynı anda iki yerde de olabileceğini BİLİMSEL olarak laboratuvar ortamında kanıtladı. Biraz daha ileri gitmemi ister misiniz?

Kuantum fiziği diyor ki bilinçli bir gözlemci varsa madde vardır. Evet yanlış duymadınız. Siz baktığınız sürece madde vardır, bakmayı bıraktığınız an madde dalga formunu alıyor. Google’a “Çifte Yarık” deneyi yazarak arayın lütfen ve şaşırmaya da şimdiden hazır olun. Albert Einstein, bu durumu bir türlü kabullenemiyor ve şu cümleyi söylüyor: ”

Ben bakmadığım zaman da Ay’ın orada olduğunu bilmek beni mutlu ederdi.” Bugün maddeyi aramak için maddenin içine girdik ama maddeyi bulamadık. Evet bugün bilim bunu diyor. Peki felsefe ne diyor? Filozoflar da ikiye bölünmüştür. Bazıları varlık vardır derken bazıları da yoktur diyor. Varlık olsa bile ASLA aslını anlayamayacağız. Varlık gerçekten gördüğümüz gibi mi acaba?

Bakın felsefe yapmıyorum. Varlığın aslının gördüğümüz gibi olduğunu BİLİMSEL olarak kanıtlayabilir misiniz? Söylenecek çok ama çok fazla şey var. Sonuca geleyim: Olay bu kadar karmaşıkken 1 cümle ile öznelliği, nesnelliği verip geçemezsiniz. Felsefi manada da, tasavvufi manada da ( tasavvufi demeye gerek yoktu aslında tasavvuf da bir felsefedir çünkü ) aranana göre değişiklik göstermez.

Örneğin aranan varlıktır (masa diyelim) , arayanlar insanlardır. Filozofların bir kısmı varlık var derken bazıları da yok diyor. Sonuç olarak şu an nereden bakarsanız bakın varlığın varlığı mutlak değildir. Hal böyle olunca bilimsel olarak da felsefi olarak da “varlık vardır” a nesnel demek mümkün değildir, sizin tanımınızdan yola çıkarak söylüyorum bunu. O yüzden şu an hepimizin mutabık olduğu mevcut nesnel – öznel tanımıyla fazla oynamayalım, oynarsak yeni sorunlar çıkar.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
2014 KPSS Güncel Bilgiler