Sinyal

7 Mayıs 2015 tarihinde tarafından eklendi.
  • Kabileler arası haberleşmeyi sağlayabilmek amacı ile Amerika kızıl derilileri duman sinyalleri, Afrikalılar ise tamtamlar gibi akustik sinyaller kullanmaktalardı. Günümüzde radyoelektrik haberleşme araçları ile sinyal kavramı genişletilmiştir. Genel anlamda sinyal, insanoğlunun bir haberleşme sağlayabilmek amacı ile fiziksel bir fenomene uyguladığı ses değişimleridir. Sinyal, haberleşmenin ifade edilişidir. Etrafımızı çevreleyen havanın bir basıncı vardır. Konuşurken bu basınç ses değişimine uğratılarak, dilimizin sesleri oluşturulur. Düdük çalan bir trenin sinyali, varlığının bir habercisidir. Mors sinyalleri de aynı özelliği taşır. Işıklı dalga belli bir koda göre ses değişimine uğratılır. Işığın kendisi bir sinyal değildir. Işık geçici, uzun veya kısa parıltıların birbiri ardı sıra sıralanmasıdır.sinyal
  • Bu tariften hareket ederek, sinyal kavramının çok genel olduğunu söyleyebiliriz. Radyo ile elektromanyetik dalgalar ses değişimine uğratılır. Radar ise ekolar ve yollanan itmelerle çalışır. Haberleşme de ikili sayılama ile kodlanmış itme serileridir. Örnekleri çoğaltmamız mümkündür.
  • Bu kavramla her yerde karşılaşılabilir olması, uzmanlar için zorluk çıkartabilecek ve bazı karışıklıklara sebep olabilecek dil yanlışlıklarına sebep olabilir. Mesela, radyoda bazı elektronikçiler bir sinyalin bütün elektromanyetik dalgaya tekabül ettiğini söylerler.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.