Periyod ( Periyodik hareket ve olay )
- Matematikçilere göre, f sayısal fonksiyonunun x değişkenine göre periyodik olabilmesi için f (x+T)=f(x) (x her hangi bir sayı olabilir) eşitliğinin gerçekleşmesi gerekir. Diğer bir deyişle, bir hareket veya bir olayın periyodik olması, eşit T zaman aralıklarında aynen tekrarlanması ile gerçekleşir.
- Periyodik fenomenler etrafımızı çevrelemiştir. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi, periyedu. gün olan periyodik bir harekettir. Dünyanın güneş etrafında dönüşü ise 1 yıllık bir periyodik harekettir. Günlük gelgit olayı her 24,8 saatte tekrarlanır. Organizmamızda 24 saate yakın bir periyod temeline dayalı, biyolojik periyodik kanunlara riayet eder.Diğer bir örnek: Gouyaulax polyedra adlı deniz yosunu sıcaklığa bağlı olarak 23-27 saat arasında değişen bir periyotla ışık verir.
- Bütün bu periyodik hareketler veya fenomenler arasında, basit periyodik hareketin fizikte ayrı bir yeri vardır. Değişken büyüklüğünün; zamanın sinizoidal bir fonksiyonu olan bütün hareketler periyodik hareketlerdir. Bunu geometrik olarak göstermek istersek; daire biçimindeki bir atletizm stadında sabit hızla koşan bir atleti örnek verebiliriz. Atletin yerini her an belirlemek için; stadın bir çapına izdüşümünü uygularsak; çapın ortasından itibaren uzaklık zamanın sinizoidal fonksiyonu olan hareketin gidişini belirler.
- Saniyedeki periyod sayısı periyodik hareket veya olayı frekansım belirler. T saniye (s”‘) cinsinden ifade edildiğinde, frekans saniyenin tersi veya Hertz olarak ifade edilir. (lHz=1s )
Şu Sayfamız Çok Beğenildi
9. Sınıf Matematik 1. Dönem 1 Yazılı Soruları ve Cevapları
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.