Kromatografi
- Gözenekli bir süzgeç kağıdının alt kenarında, ispirtolu kalemler yardımıyla değişik renklerde lekeler oluşturalım.Daha sonra bunun birkaç milimetresini suya daldıralım. Su, kâğıt üzerinde yükselecek ve nemlenen renkli lekeler de yükselecektir. Ancak bunların yükselmesi değişik hızlarda olacaktır. Bu renkli maddelerin birbirinden ayrılmasına yarayan işleme kromatografi adı verilir.
- Kağıt yerine daha homojen ve gözenekli yapıda maddeler kullanabiliriz. Bu maddeler genellikle dikey bir cam kolana yerleştirilirler. Birbirinden ayırt edilecek maddelerin mutlaka renkli olması gerekmez. Bu durumda yine kromatografiden söz edilir. Başlangıçta ayrılacak maddelerin bir çözeltide bulunmaları gerekir. Bu karışım yavaşça cam kolonun içine, yani bir absorbanı içeren kolona dökülür. Karışımdaki komponentlerin absorblanma hızına göre kolonun yukarıdan aşağıya doğru çeşitli bölgelerinde komponentlerin kısmı bir selektif absorbsiyonu meydana gelir. Bu olay absorblayacak maddeye göre (silis, ağaç kömür vs.); absorblanacak madde ve bu maddenin konsantrasyonuna göre değişir.
- Kromatografi elüsyon (melastan şeker elde edilmesi için uygulanan kimyasal yöntem) fenomenine de bağlıdır. Maddelerden herhangi birine spesifik olan, gözenekli maddeye dökülen karışımda, absorbe edilen maddelerden biri (hepsi değil) ayırt edilebilir.
- Bu teknik bazen çok etkili olabilir. Söz gelimi kimyasal ve fiziksel özellikleri benzer olduğundan ayrılmaları çok güç olan bazı toprak elementleri bu metotla birkaç saat içinde tek tek ayrılabilirler. Oysa eskiden bunların ayrılmaları için 20.000’e yakın kristalleştirme işlemi yapılmaktaydı. Kromatografi ayrıca gaz karışımlarına da uygulanacak, petrol ve diğer endüstri dallarında önemli kullanım alanları sağlar.
Şu Sayfamız Çok Beğenildi
KPSS Eğitim Bilimleri Deneme Sınavı – Çözümlü 1
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.