Girişim
- Bir taş suya atıldığında, düşüş noktasından itibaren gelişen dairesel dalgalar oluşur. Bu dalgalar bir balıkçı oltasının mantarına rastladıklarında; mantar dalgaların geçişi süresince yukarıdan aşağıya titreşir. İki kişi suya birer taş attıklarında; dalgalar çaprazlanarak yayılırlar. Bu iki dalganın etkisinde kalan mantar hareketsiz bile kalabilecek şekilde daha komplike titreşir. Mantar birinci dalganın tepesi ile ikincinin çukuruna aynı anda maruz kaldığında hareket etmez. Bu olayın gerçekleşmesi için dalgaların yani dolayısıyla kaynakların benzer olması gerekir. Bu dalgalar; bir şema üzerinde gösterildiğinde hareketsizlik noktaları iki dalga kaynağının üst üste geldiği; birinin tepe, diğerinin çukurunu oluşturan kesişimlerinden oluşur. Bu hareketsiz noktalar dalgaların gelişmesiyle sabit çizgiler üzerinde dağılırlar; bunlar girişim saçaklarıdır.
- Girişim fenomeni akustikte de uygulanmaktadır. (Ses dalgalarının girişimi) Ses havanın titreşimlerine maruz kalır. İki benzer ses kaynağı sessizlik saçaklan oluşturabilir, eğer ses bir duvardan yansıyorsa; ses duvara simetrik virtuel bir kaynaktan geliyormuş hissini verir. Doğrudan doğruya kaynaktan gelen dalgalarla,duvardan yansıyarak dönen dalgalar girişim oluşturur ve ses duyulmaz hale gelir. Bazı sinema ve konser salonlarında çok cilalı duvarlar yasaklanarak veya duvar kağıtları, duvar örtüleri ile kaplanarak sesin yansıması önlenir.
- Girişim özellikle optik alanda sıkça kullanılır. Işık, dalgalı harekete sahip olduğundan; iki ışın demetinin girişiminden karanlık saçaklan oluşabilir. Bu konu Young‘ın klasik deneyi ile açıklanabilir. Bir bristol kartonuna bir iğne ile çok ince olarak T harfi delinir, diğer bir karton üzerine de birbirine çok yaklaşık (0,5 mm. mesela) t ve 11 delikleri açılır. Bu ikinci karton göze yaklaştınlıp, bir lamba tarafından aydınlatılan T deliğine bakıldığında; T’nin içinde ince, siyah renkli çizgiler gözükür, bunlar t ve t 1 kaynaklan tarafından retinada oluşturulan karanlık saçaklandır.
- Sabun kabarcıkları veya ince bir yağ tabakası ile kaplı küçük su birikintilerinde gözüken gök kuşağı gibi renklenmeler girişim sebebiyledir.
Şu Sayfamız Çok Beğenildi
9. Sınıf Matematik 1. Dönem 1 Yazılı Soruları ve Cevapları
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.